Yazılarımız

Çocuk mu? İşçi mi?

Çocuk mu? İşçi mi?

23 Nisan çocuklara adanmış özel bir gün olsa da, bu günü kutlayamamış, bir de çocuk olma hakkı elinden alınmış, oynamak yerine çalışmak zorunda bırakılan kalpler için yazıyoruz bugün.

Çocuk, sürekli merak eden, sevilme ihtiyacı olan şefkat dolu bir kalp bizim için. Onu birey olarak algılamak, 18 yaşına dek çocuk olduğunu bilerek, ona alan tanımak ve merakına sabırla yanıt vermek verimli bir paylaşımı ortaya çıkarır. Her çocuk için koşullar eş değil. Eğitime erişimlerinin sınırlı olması ya da oyun ve oyuncaktan mahrum tutulmalarının yanında zor koşullarda çalıştırılmaları, zihinleri bambaşka başlıklara düşünmeye yönlendiriyor.

Çocuk mu? İşçi mi?

Çocuk mu? İşçi mi?

Çocuk mu? İşçi mi?

Çocuk mu? İşçi mi?

Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre 2000 yılında dünya genelinde 246 milyon olan yaşları 5-17 arasında değişen çocuk işçi sayısı 2013 yılında %30 oranında azalarak, yarısı tehlikeli işlerde çalışan toplam 168 milyona geriledi. 78 milyon çocuk işçi ile Asya ve Pasifik ülkeleri dünya ölçeğindeki listede en üst sırada yer alıyor. 13 milyon ile Latin Amerika ve Karayipler, 9.2 milyon ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri takip ediyor. 98 milyon çocuk işçi tarım işlerinde çalıştırılırken, kayıt dışı ekonomide 54 milyon çocuğun hizmet ve 12 milyon çocuğun sanayi işlerinde çalıştırıldığı biliniyor.

Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığı’nın 2015 yılında hazırladığı bir raporda, Türkiye’de çalışan 6-14 yaş aralığındaki çocuk işçilerin oranının toplam nüfusa oranı %2 olarak belirtiliyor. Bu çocuk işçilerin %57’si sokak işlerinde ve pamuk, çay, fındık, meyve gibi ürünlerin toplatıldığı mevsimlik tarım işçiliğinde görev alıyor. Sanayi sektöründe %15,8, hizmet sektöründeki oran ise %27.1.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün tahminlerine göre her yıl yaklaşık 22 bin çocuk iş yerinde hayatını kaybediyor. Bu büyük sayılar, ilgili örgütün çocuk işçiliğinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için bir uygulama geliştirmesini sağlamış. Uygulama çocuk işçiliği ile ilgili güvenilir bir bilgi kaynağı. Adı: Eliminating Child Labour. Dünya genelinde çocuk işçi çalıştırılarak üretilen ürünlerin ve ülkelerin listesi ve bu ülkelerdeki mevcut yasal düzenlemelere dair bilgiler yer alıyor. Uygulama indirildiğinde öncelikle bu projeye destek veriyorsunuz. Uygulama bir kurumun çocuk emeğini kullanmadığını göstermenin yollarını da soru-cevaplar ile puanlamalar yaparak gözler önüne seriyor. Ayrıca, çocuk işçiliğine dair tüm sorulara yanıt bulabileceğiniz bir içerik sunuyor.

Şiddet ortamında büyüyen çocuklar, yurdundan ayrılmak zorunda kalan çocuklar ve göçerek yeni bir ülkeye yerleşen çocuklar, Türkiye’nin yakın gelecekteki yetişkin vatandaşlarını oluşturuyor. Barınma, güvenlik ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarından dahi yoksun kalanlar arasında eğitim ile koşulları normalleştirme çabası ön planda şu sıralar. Her çocuk yaşından bağımsız bir birey. Çocukların büyüme süreçleri ile toplumların gelişmelerini paralel görüyoruz. Bu sebeple çocukların hakkı olan sağlık, eğitim, hijyen, güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması, sosyal ve psikolojik gelişimlerinin takibi ve desteklenmesi için yerel, ulusal ve uluslararası paydaşlar ile çalışmalar sürdürmek her zaman çok önemli!

Posterlerin kaynağı: http://mindblowingresources.blogspot.com.tr/2012/08/30-mind-blowing-posters-against-child.html

Fotoğraflar: http://nextinline.eu/three-tons-of-nuts-for-cinderella/ 

http://inhabitat.com/a-look-into-a-turkey-sweatshops-use-of-syrian-child-labor-to-make-isis-uniforms/

Related Posts