FARKLILIKLAR ENGEL DEĞİL: 21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU GÜNÜ KUTLU OLSUN!
Bireyin gelişimi, anne karnından başlayarak devam eden süreçte adım adım yol kat eder ve ömür boyunca devam eder. Bu gelişim sürecinin en önemli zamanları 0-6 yaş dönemidir. Bireyin kişisel gelişimi, becerileri ve iletişim becerilerinin temeli bu yaşlarda atılır. Tüm çocuklar için eğitim ise doğduğunda başlar. Her çocuğun yetenekleri, becerileri ve öğrenme süreleri birçok farklılık gösterebilir. Doğuştan özel duruma sahip çocuklar ise diğer çocuklara göre daha fazla desteğe ve eğitime ihtiyaç duyarlar.
Bu özel durumlardan bir tanesi Down sendromudur. Down sendromu çok kısa tanımı ile genetik bir farklılıktır. En basit anlatımı ise sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır.
Down sendromlu bebeklerin gelişim geriliği yaşadığı bilinen bir gerçektir. Bu sebeple çocuğun erken eğitim dönemi oldukça önemlidir. Down sendromu ile doğan çocuklara sahip olan aileler bebeklik döneminde çocuğun gelişiminde kilit rol oynamaktadırlar. Bebekle oynamak, konuşmak, şarkılar söylemek, yeterli uyaran almasını ve sosyal ortamlara sokarak farklı çevreleri tanımasını sağlamak önemlidir. Ama bütün bunlarla birlikte doğumdan itibaren fizyoterapist ve özel eğitim uzmanı desteği almak da gerekmektedir. Gerek bebeklik döneminde gerekse ilk, orta ve yüksek eğitim dönemlerinde alınan tüm eğitimlerin faydalı ve kalıcı olabilmesi için eğitimlerin aile tarafından her gün evde tekrar edilmesi gereklidir.
Türkiye’de Down sendromu ile doğan çocuklara verilen bazı haklar vardır, ancak bunlar çocuğun gelişimi açısından yeterli değildir. Devletin bireylere sağladığı yalnızca 8 saatlik bir eğitimden ibarettir ve bu eğitim genellikle yalnızca fizyoterapi tedavisini kapsamaktadır. Bu eğitim Down sendromlu bireylerde görülen kas gevşekliğinin önüne geçilmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra Down sendrom teşhisi koyulan bireylerin, duygu ve konuşma terapileri gibi eğitimlere ihtiyaçları vardır ancak bu alanda uzmanlaşmış çok fazla kişi de maalesef bulunmamaktadır. Aynı zamanda doktorların yönlendirmesi ile erken başlanması gereken eğitimlere, ilerleyen yaşlarda başlanmakta ve bundan dolayı down sendromlu birey yapabileceklerinin çok altında bir yaşam sürmek zorunda kalmaktadır. Burada en önemli nokta, Down sendromlu çocukları normal çocuklardan ayırmadan, tüm bireylerin bulunduğu ortamlarda bulunmalarını sağlayarak gelişimlerini normal yönde ilerletmelerini sağlamaktır. Doğru eğitim ve iletişim ile birçok Down sendromlu birey birçok başarılı işe imza atmaktadır. Bu bireylerden biri Karen Gaffney’dir. Karen Gaffney’in TEDx konuşmasını izlemek için ve Down sendromu ile doğan bireylerin neler başarabildiğini görmek için linke tıklayabilirsiniz. Tüm Down sendrolmlu bireylerin 21 Mart Dünya Down Sendromu gününü kutluyor, herkesin farklılıkları olduğunu bunun hiçbir başarıya engel olmadığını söylemek istiyoruz.