Biz insanlar hayatta en çok mutlu olmak isteriz. İstediğimiz diğer her şeyin temelinde de bu vardır. Büyük bir ev, iyi bir araba, başarılı bir iş, tanınmak, daha sağlıklı olmak, çocuklarımızın başarılı olması… Tüm bunları bizim için çok değerli oldukları için değil; bize mutluluk getireceğini düşündüğümüz, umut ettiğimiz için isteriz.
Mutluluk ile ilgili yüzyıllardır çeşitli tanımlamalar, araştırmalar yapılmıştır. Tüm bu isteklerimiz gerçekleşmesine rağmen, yaralarımız, eksikliklerimiz, hayat standartlarımız iyileşmesine rağmen daha mutlu değilizdir. Araştırmaların hepsinde varılan sonuç şudur ki; ortada büyük bir çelişki vardır.
İşte tam da bu noktada “Hayatımız boyunca bizi mutlu edecek şey nedir?” diye sorsam verebileceğimiz tek bir cevap var mıdır? Beni hayatım boyunca ‘şu’ mutlu eder diyebilir miyiz? Mutluluk arayışımızda genellikle dışarı bakarız. Bu yüzdendir ki bu sorulara net olarak bir cevap veremeyiz, emin olamayız bizi şu an mutlu edecek şeyin hayatımız boyunca hep mutlu edecek şey olacağından. Mutluluk denklemimizi “Her şeye sahip olmak = Mutlu olmak” diye kuruyoruz. Sonrasında daha büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz ve daha da mutsuz hissediyoruz. Çünkü en ufacık bir olumsuzluk bakış açımızı etkiliyor.
Pek çok insanın yaşadığı türlü zor koşullara rağmen mutluluk, güven ve umutlarını koruyabildiklerini biliyoruz. Her gün sayısız örnekle buna şahit olabiliyoruz. İşin sırrı; mutluluğu dışsal koşullarda değil içimizde aramakta. Çünkü dış dünya üzerindeki kontrolümüz her zaman mümkün değil. Olduğu zamanlarda ise bu kontrol geçici ve kısıtlıdır. Oysa iç dünyamızda hayatın bize sunduğu zorlu koşullar ve engellerin kontrolünü sağlamak daha kolaydır. Düşüncelerimizi, zihnimizi olabildiğince kontrol edebilmek, yaşadığımız şeylere bakış açımızı değiştirebilmek bizim elimizde olan ve geliştirebileceğimiz bir yeteneğimizdir.
Bunu yapabilmemiz için Action for Hapiness mutlu olmanın 10 basit kuralını yayınladı. Bu on basit ama değerli adımlar şöyle;
● Başkaları için bir şeyler yapmak
● Sevdiklerimizle iletişim halinde ve onlara ilgili olmak
● Egzersiz yapmak, aktif ve hareketli olmak
● Farkındalık halinde yaşamak
● Yeni deneyimlere açık olmak
● Bir hedef ve amaç için çalışmak
● Zihinsel anlamda esnek olabilmek
● Duygularımızı tanımak
● Kendimizi ve çevremizi olduğu haliyle kabul etmek
● Yaşamımızın anlamını bulmak, bulmaya çalışmak
Kitapçığa buradaki linkten ulaşabilirsiniz.