İnsanlar birbirinden farklı özelliklere, yeteneklere ve genlere sahip olarak dünyaya gelir. Otizm de genlere dair olan farklılıklardan biri. Tam olarak nedeni tanımlanamasa da, 1980’ler itibariyle konuyla ilgili farkındalığın arttığı görülüyor.
Günümüzde 88 çocuktan birine otizm tanısı konuyor. Otizme sebep olan genler aslında aileden gelmiyor, yani genetik diyemeyiz. Bu genler, bireyin sahip olduğu genlerin mutasyon geçirmesi ile oluşuyor. Önemli nokta erken teşhis ile çocuğun beynine etki edebilmek, gelişimini doğru yönlendirmek.
Bu iki TED videosu (Rosie King, Wendy Chung) aracılığıyla edindiğimiz bilgiler, otizmi tek bir kalıba sokmanın doğru olmayacağını gösterdi bize. Tıpkı her bireyin birbirinden farklı olduğu gibi.
İnsanların çeşitlilikten korkması ve her şeyi küçük kutulara sığdırmaya çalışması aslında kendilerinde varolan yeteneklerin ortaya çıkmasını engeller. Otizmli bireylerde ise bu durum daha farklı işliyor. Örneğin bir otizmli birey çok canlı bir hayal gücüne sahip olabilir ve bu sayede yapmak istediklerini gerçekleştirebilir. Bunun için her birey için geçerli olduğu gibi, doğru eğitim ve iletişim erken yaşlardan itibaren önemsenmelidir.